EDWARD DE BONO
INICIATOR IN POKROVITELJ SVETA ZA NOVO RAZMIŠLJANJE SLOVENIJA

Edward de Bono se je rodil leta 1933. Med vojno je obiskoval St Edward's College na Malti, potem pa Univerzo na Malti. Diplomiral je na medicinski fakulteti, potem pa je kot Rhodesov študent nadaljeval šolanje v Oxfordu, kjer je dobil častno diplomo iz psihologije in fiziologije, kasneje še doktorat iz medicine. Ima tudi doktorat Univerze v Cambridgu. Služboval je na univerzah v Oxfordu, Londonu, Cambridgu in Harvardu.

De Bono je vodilna svetovna avtoriteta na področju kreativnega razmišljanja in neposrednega učenja kot spretnosti. Edinstveno za Edwarda de Bona je, da lahko enakovredno dela z otroci in učenci, direktorji največjih korporacij (BP, Ciba-Geigy, Citicorp, DuPont, Ericsson, Exxon, Ford, General Foods, IBM, Heineken, Kuwait Oil Company, Monsanto, Montedison, NTT, Petronas, Prudential, Procter&Gamble, Shell, Total, Vitro Fama…) ter z vladnimi ustanovami.

Napisal je preko 70 knjig, ki so prevedene v več kot 40 jezikov. V slovenščini imamo Šest klobukov razmišljanja, Lateralno razmišljanje, Tečaj mišljenja, Naučite svojega otroka misliti in Priročnik pozitivne revolucije. Bil je povabljen na predavanja v vsaj 60 držav, dvakrat tudi v Slovenijo, na mednarodno interdisciplinarno srečanje Ideas Campus, ki ga organizira mreža agencij za nove ideje New Moment.

Čeprav je lastnik štirih otokov, dejansko živi zelo preprosto, vsak dopoldan disciplinirano piše (letno izda dve, tri knjig) in tudi od svojih partnerjev pričakuje red in točnost. Nenehno potuje in predava, zato se zgornje številke ves cas večajo. Je izjemno topla, srčna in duhovita oseba ter oče dveh sinov.  


http://www.edwarddebono.com